VERİMDER'DE BU AY
AVRUPA PARLAMENTOSU'NDAN YENİ ENERJİ HEDEFLERİ
15 Kasım 2018 Perşembe 11:26Avrupa Parlamentosu, Avrupa Birliği'nin yenilenebilir enerji ve enerji verimliliği alanındaki yeni hedeflerini onayladı. Hedefler, yenilenebilir enerjide %32, enerji verimliliğinde ise %32,5 olarak belirlendi.
Avrupa Parlamentosu Yeni Enerji Hedeflerini Kabul Etti
Avrupa Parlamentosu’nda 13 Kasım 2018 Salı günü yapılan oylamada, Avrupa Komisyonu’nun birlik ülkelerinin nihai enerji tüketimini 2030 yılında %32 oranında yenilenebilir enerji kaynaklarından elde etmesi, enerji tüketiminin %32,5 oranında gerilemesi ve Enerji Birliği Yönetimi düzenleme önerileri kabul edildi.
Oylamada enerji verimliliği hedefi 434 kabul, 104 ret ve 37 çekimser, yenilenebilir hedefi 495 kabul, 68 ret ve 61 çekimser, Enerji Birliği Yönetimi düzenlemesi ise 475 kabul, 100 ret ve 33 çekimser oy ile kabul edildi.
Her iki hedefte 2023’te tekrar değerlendirilmekle birlikte, belirlenecek yeni hedef mevcut hedefin altına inemeyecek.
Kabul edilen Enerji Birliği Yönetimi düzenlemesi birlik üyesi ülkelere vatandaşlarının kendi tüketimlerini karşılayabilmeleri için yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı olarak elektrik üretimi gerçekleştirme, depolama ve fazla üretimi satma hakkına sahip olmasını sağlamak ile yükümlü kılıyor.
Aynı zamanda birlik üyesi ülkeler 31 Aralık 2019’a kadar ulusal hedeflerini, katkılarını, politika ve düzenlemelerini içeren ve her 10 yılda bir yenilenecek 10 yıllık ”Entegre Ulusal Enerji ve İklim Planı” hazırlamak ile yükümlü olacaklar.
Birlik enerji verimliliği hedefleri ile Avrupalıların enerji faturalarının düşmesini, Avrupa’nın petrol ve doğalgaz ithaline olan bağımlılığını azalmasını, hava kalitesini yükselmesini ve iklimin korunmasını hedefliyor.
Ulaşımda %14 yenilenebilir hedefi
Diğer bir hedef de ulaşım sektörünün karbon ayak izini düşürmek için getirildi. Karar sonrası 2030 yılına kadar birlik üyesi ülkelerin ulaşım sektöründe kullandıkları yakıtların en azından %14 oranında yenilenebilir enerji kaynaklarından sağlanması gerekecek.
Bununla birlikte birinci nesil biyoyakıtlar ile çayır ve ormanlardan tarım alanına dönüştürülmüş tarlalardan elde edilen ürünler yenilenebilir hedefleri kapsamında kabul edilmeyecek ve bu alanlar 2019’dan itibaren kademeleri olarak 2030’a kadar sıfıra indirilecek.